2018 – Fondduiven.nl


Zaterdag 18 augustus stond voor de Limburgse liefhebbers de eerste afdelingsvlucht voor jonge duiven vanuit Melun op het programma. Het weer was over de gehele lijn prima en er stond een kalme westen tot zuidwestenwind. Het konvooi van 6.039 duiven koos om 7.15 uur het luchtruim. Eerder die morgen zaten de duiven van de nalijn in Marche en deze gaven al aan dat men voor Melun wellicht met snelheden van boven de 80 diende rekening te houden.

Zo rekenden ook Bert en Roger Martens uit Elsloo op aankomsten tussen 11 uur en 11.30 uur. Het was even na elven toen er een duif in Elsloo kwam aanzetten. Ze wilde niet direct binnen en Bert moest naar het hok lopen om haar binnen te roepen. Dat lukte en om 11.12.17 meldden zij hun eerste duif. Al snel werd deze gevold door twee hokgenoten, welke op 12.13 zaten. Hun afstand was 344 km en de eerst aankomende liet een winnende snelheid berekenen van 1452 m/min. Met deze drie aankomsten, overigens alle drie duivinnen, behaalden ze naast de overwinning in het afdelingsconcours ook de prijzen 4 en 10 en wonnen verder nog 39-124-226-419-476-488-532-539 enz. en in totaal 16 prijzen van de 40 ingezette duiven.

In eigen samenspel Beek-BUG was hun uitslag tegen 697 duiven: 1-3-4-6-11-20-26 etc. en hier wonnen ze 19 prijzen. Opnieuw een klinkende zege van het hok Bert en Roger Martens. Eerder dit jaar klokten ze de twee snelste duiven klokten van de nationale NPO dagfond vlucht Chateauroux. Eerder die morgen speelden ze ook Marche nalijn tegen 1603 duiven, 22 prijzen van 44 ingemande duiven en beginnen ze met 5-8-18-23-34-35-36 etc. Zeker een weekend om niet snel te vergeten. Tot nu toe presteren de jonge duiven zeer goed en wekelijks staan ze met een of meerdere duiven in de top tien van SS Beek-BUG en hun prijzenpercentage zit tegen de 50%. Zo starten ze het jonge duiven seizoen met 1-2-3-4-5-6 etc. op Marche (1250 d)

“MELUNKE”

Het blauwe duivinnetje welke zorgde voor dit nieuwe succes kreeg de naam “Melunke” en ze draagt ringnummer Nl18-5145296. Ze werd gekweekt in de tweede ronde van de kweekduiven. Ze zat een weekje gescheiden en of ze een maatje gevonden had weten Bert en Roger eigenlijk niet. Ze zat blijkbaar gewoon in haar schabje. Zij vloog eerder de 14e Charleville (1158 d), 16e Epernay (931 d) en 29eMarche (1131 d)

Ze werd gekweekt uit de “Zoon Superman” afkomstig van Dennis Veugelers uit Nieuwstadt x “Dochter Witte As” van Jos en Jules Engels uit het Belgische Putte.

Zie info op stamkaart.

De duivin welke als tweede arriveerde en de 4e prijs wint in het afdelingsconcours draagt ringnummer Nl18-5145297. Zij is een zuster van hun “Mathieu” welke o.a. op Sezanne de 1e prijs vloog in Afd. Limburg (6.648 d).

“Zus Mathieu” miste tot nu toe haar prijs niet en won in SS Beek-BUG o.a. 1e Marche (1250 d) 3e Melun (697 d), 7e Rethel (890 d) 30e Epernay (931 d) etc.

Haar vader is de “Kras 565” van ’12 en was een superieure vliegdoffer uit een kruising van hun oude soort x duivin van Harrie Winkens. Haar moeder is een volle zuster van hun Melun winnares “Melunke”. (Zoon Superman x dochter Witte As).

SPEL EN VERZORGING JONGE DUIVEN

Bert en Roger hoeven we eigenlijk niet meer aan onze lezers voor te stellen. Al vele jaren is de naam Martens en Zn een begrip in de duivensport. Was het eerst vader/grootvader Harrie en Bert, nu is het Bert en Roger die de scepter zwaaien over dit kampioenenhok.

Hun ‘oude’ basis (Janssen-Schelfhaut-Van Loon-Vermeyen) gaat terug naar de jaren na de tweede wereldoorlog en jarenlang gaven ze hiermee de toon aan op de vluchten. Recentelijk aanwinsten kwamen o.a. van Harrie Winkens, Fam. Eyerkamp, Dennis Veugelers, Anton Ruitenberg en Gebr. Engels (Putte). Deze duiven gekruist met hun oude soort zorgde weer voor een nieuwe stijgende lijn in hun prestaties en staan ze weer aan de top van de regionale, provinciale en nationale vluchten.

Bert en Roger koppelden dit jaar hun kweekduiven op 1 december en zij brachten twee ronden jongen groot. De vliegduiven werden op 11 januari gekoppeld en van de beste vliegduiven behielden ze ook de jongen. Zo beschikten ze over een 60-tal jonge duiven voor eigen spel.

Na het spenen krijgen de jonge duiven een zestal weken kweekvoer. Daarna een vliegmengeling met ca. 10 % gerst toegevoegd. Eenmaal de vluchten begonnen wordt de gerst vervangen door Gerry Plus. Deze mengelingen worden verkregen bij de familie Simons in Ransdaal. Worden de afstanden groter dan wordt er Vanrobaeys Premium Power Dynamik toegevoegd naar eigen inzicht.

In hun ruime tuin staan diverse hokken waarbij een jonge duivenhok met twee afdelingen voor de vroege jongen. De afdelingen zijn voorzien van loketkasten welke d.m.v. een draaibaar schot omgebouwd kunnen worden tot nestbakken. Vanaf februari tot begin juni worden de jonge duiven verduisterd en is het donker vanaf 18 uur tot omstreeks 8 uur de volgende ochtend. Bijlichten doen ze niet. In het begin gaan de jonge duiven alleen in de middag los voor een training. Daarna gaan ze tweemaal daags los en wel om 7 uur en in de namiddag om 14.30 uur. Ze trainen ongedwongen. Ook met het tropische weer trainden de jonge duiven in de namiddag en dit zonder problemen.

Tot een week voor de eerste afdelingsvluchten beginnen blijven de jonge duiven samen om ze daarna te scheiden en wordt er het deursysteem toegepast. Voor het inmanden mogen ze een uurtje samen. De schotjes in de loketkasten worden gedraaid, schotels geplaatst en plankjes geplaatst om een beetje sfeer te creëren. Na de vlucht mogen ze enkele uurtjes bij elkaar blijven.

Eenmaal de jonge duiven goed wegtrekken wordt er gestart met opleren. Ze worden dan een 6-tal keer weggebracht tot ca. 25 km. Soms was het een beetje schipperen met de tijd om zo vroeg mogelijk op pad te gaan om zo de warmste tijd van de dag voor te blijven. Ze zijn dan nog volop met de oude duiven bezig.Tussen de vluchten wordt er niet meer gereden met de jonge duiven.

Al haast 40 jaar vertrouwen Bert en Roger op het kundige medische advies van dr. Peeters uit As. Standaard is dat de jonge duiven bij thuiskomst “jonge duiven poeder” en een dag later aminozuren in het water krijgen. Verder, als ze denken dan het mis dreigt te gaan, wordt er even een afspraak gemaakt voor controle en wordt er alleen iets verstrekt op advies van dr. Peeters. Als supplement geven ze dit jaar bij het warme weer Hyp 100 van Vanrobaeys.

Bert en Roger zijn weer bezig aan een super jaar. In het stille seizoen zullen ze weer vele podia moeten beklimmen om het eremetaal van behaalde kampioenschappen in ontvangst te mogen nemen.

Bert en Roger proficiat.

 

Reacties zijn gesloten.